Podcast
Waar het om gaat
in gesprek met Merel van Deursen
Dé podcast voor en door nieuwsgierige mensen, op zoek naar wat écht belangrijk is.
Wat maakt ze gelukkig? Zijn ze geworden waar ze ooit van droomden? En welk avontuur willen ze nog aangaan?
Merel van Deursen gaat hierover in gesprek met allerlei nieuwsgierige mensen; van denkers tot ondernemers, en van muzikanten tot juristen. Wat hebben zij geleerd van de tipping points in hun leven? Zij delen hun ervaringen om jou te inspireren.
Samen gaan we op zoek naar duiding en verdieping, naar energie en plezier. Op zoek, naar waar het om gaat.
Luister en volg Waar het om gaat
#13: Peter Hoek – gevangenisdirecteur en verbinder
5 april 2023
Peter Hoek is gevangenisdirecteur in een tijd van toenemende roep om strengere straffen voor zware criminelen.
Maar voor Peter zijn gedetineerden geen criminelen, maar mensen die iets verkeerds hebben gedaan. En hij is wars van betutteling; hij gelooft in zo veel mogelijk vrijheid en zelfstandigheid, ook voor zijn gedetineerden.
Hoe werkt zo’n wereldbeeld in een zo sterk hiërarchische organisatie als een bajes, die juist bol staat van regels en controle? Peter vertelt hoe hij met zijn team probeert om, heel anders dan gebruikelijk, iedereen mee te laten beslissen, van hoog tot laag.
En hij blikt terug. Op wat hij leerde als zoon van een politieagent. En op hoe hij als twintiger, onderaan de ladder in de gevangenis begon als beveiliger en uiteindelijk directeur werd.
Peter Hoek, een bescheiden Noord-Hollander die vóór alles steeds de verbinding zoekt, en de mens achter de gevangene probeert te begrijpen.
#12: Chrisje Zuur – van strafpleiter naar raadsheer (Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden)
21 september 2022
Chrisje Zuur komt uit Twente; thuis aan de keukentafel discussieerde het gezin al eindeloos over de doodstraf en het belang van Amnesty International.
Trots luisterde ze naar de verhalen van haar beide opa’s, die zich in de oorlog hebben uitgesproken tegen onrecht van de Duitse bezetter.
En zo werd ze een bevlogen strafpleiter; 23 jaar lang deed ze vele mooie en spraakmakende zaken, als last man standing voor haar cliënten.
Gedreven vertelt ze over het enorme belang van de omgeving, waarbinnen je opgroeit, voor de keuzes die je later in je leven maakt.
Op haar 50e had ze genoeg van de enorme polarisatie en verharding in haar vak, en nam ze een grote sprong in het diepe: van strijdlustig en uitgesproken advocaat werd ze een wijs en rustig rechter.
Een openhartig verhaal over de balans tussen ratio en gevoel. Over jezelf leren kennen en begrenzen. En over het altijd opstaan voor rechtvaardigheid.
#11: Jochem Myjer – komiek en schrijver
21 juni 2022
Jochem Myjer haalt al 45 jaar alles uit het leven.
Won op zijn 19e het Groninger Studenten Cabaret Festival, overleefde een tumor in zijn nek, en bereikte op zijn 42e zijn doel: 100x Carré.
En toen was zijn energie helemaal op. Hij nam een sabbatical in coronatijd en hervond zich.
In de natuur, waar hij al zijn wijsheid en lessen uit haalt.
Jochem vertelt over het jongetje langs de IJssel tussen de grutto’s.
Over zijn drive om altijd alles 100% te willen doen.
Over zijn passies, happy places en zijn zoektocht naar geluk.
Een inspirerend verhaal over trots en dankbaarheid.
Over afsluiten en opnieuw beginnen.
Over Bach, versimpeling en nieuwe doelen stellen.
En over zijn grootste les uit de natuur; dat je zeker weet: het wordt altijd weer lente!
#10: Roos de Vriese – psychotherapeut en grenzenverlegger
13 mei 2022
Roos de Vriese is 62 jaar, psychotherapeut en moeder van 2 kinderen. Ze heeft besloten om binnenkort afscheid te nemen van het leven.
Sinds haar 27e heeft ze MS. Door deze progressieve ziekte heeft ze altijd weer haar grenzen verlegd. Maar afgelopen december voelde ze: “Dit wordt mijn laatste Kerst”. Met haar besluit pakte ze de regie over haar leven weer terug.
In dit interview praten we over haar leven. Hoe doe je dat, leven met MS, als je zo extreem sportief en reislustig bent? Hoe slaag je erin te blijven wie en wat je bent? Roos vertelt over het telkens weer inleveren, aanpassen, accepteren en weer doorgaan; haar kracht én haar last. En we spreken over hoe het is, als het einde nadert. Wat wil je je kinderen nog vertellen? Hoe bereid je je voor op de dood?
Een roerend verhaal van een moedige vrouw, die altijd de regie en autonomie over haar leven heeft weten te behouden.
#9: Faiz Ramjankhan – hartchirurg met hart en ziel
15 april 2022
Faiz Ramjankhan heeft in het UMC Utrecht voor het eerst in Nederland een kunsthart geïmplanteerd bij een ernstig zieke hartpatiënt.
Hoe gaat zo’n operatie? En wat doet dat met je als hartchirurg? Faiz vertelt wat hem zo beroert en fascineert aan een hart, en waarom een technische operatie als een hartimplantatie zo emotioneel is.
Hij vertelt hoe het was om, als kind van een ambitieuze vader, op je 13e van Suriname naar Amsterdam te verhuizen. En hij vertelt hoe hij als hartchirurg elke dag keihard werkt om mensen in leven te houden. Maar hoe weinig invloed hij daarop had, toen zijn eigen vader niet meer verder wilde.
Een openhartig gesprek over kansen die je krijgt en dankbaarheid die je voelt. En over het respect van Faiz voor het hart, het orgaan dat alles symboliseert waar hij voor staat.
#8: Sheila Struyck – van zakenvrouw naar chef de cuisine
6 maart 2022
Sheila Struyck werkte jarenlang op hoge marketingposities in het bedrijfsleven, als ondernemer en als investeerder.
Op 55-jarige leeftijd gooide ze het roer om; ze haalde haar papieren op de Franse gastronomie opleiding Le Cordon Bleu. Nu staat ze als plant-forward chef in de keuken van verschillende restaurants.
Sheila – ze noemt zichzelf een eeuwige stagiair – vertelt over haar belangrijkste levenslessen, die ze kreeg van de grandes dames uit de zakenwereld, tot de chef koks uit de keuken.
We spreken over de moed van het loslaten van het corporate harnas.
Over de schoonheid van haar nieuwe ambacht.
En over hoe ze haar shirtje netjes wil achterlaten voor de volgende generatie.
Een gepassioneerd gesprek over uien en de kunst van het wachten; over mislukte oliebollen en het belang van stoppen en opnieuw beginnen.
#7: Ben Knüppe – top curator en family man
10 februari 2022
Ben Knüppe is een duizendpoot.
Hij was jarenlang curator en advocaat van bedrijven in moeilijkheden in Rotterdam. Belandde in 1 keer in de wereld van Peter Stuyvesant, toen vliegtuigbouwer Fokker failliet ging en hij één van de curatoren werd.
Was CEO van Dexia Bank Nederland. En werd mede-curator van het faillissement van de DSB bank van Dirk Scheringa, het grootste banken-faillissement in de Nederlandse geschiedenis.
Het mooiste project in zijn leven noemt Ben de uitgave van het boek: “Hier in het Oosten alles wel”; een familiekroniek over zijn Amsterdamse grootvader, die op z’n 24e naar China vertrok om daar een nieuw leven op te bouwen. Een familiegeschiedenis die onverwacht een grote, verbindende rol speelde, in de tijd dat ADO Den Haag in Chinese handen was, en Ben – als interim voorzitter van de Raad van Commissarissen van de club – een bezoek bracht aan de toenmalige eigenaren in China.
Een openhartig gesprek over wat je kan leren van een bezetting in een failliet bergingsbedrijf, over het belang van een goede persoonlijke benadering, over de kwetsbaarheid van het leven en hoe ongelofelijk waardevol familie is.
Het verhaal van een opgewekte Katholiek, met calvinistische Dordtse roots.
#06: Cok de Rooy – design expert en eigenaar Frozen Fountain
3 december 2021
Cok de Rooy is eigenaar en mede-oprichter van de Frozen Fountain, een vernieuwende interieurwinkel aan de Amsterdamse Prinsengracht.
De winkel biedt een podium aan bekende ontwerpers uit binnen- en buitenland, en aan jong aanstormend talent dat wordt gespot op kunstacademies.
Cok heeft een gouden oog voor talent en kwaliteit.
Als klein kind al genoot hij van de schitterende tuinen in zijn geboortedorp Boskoop.
En als twintiger, als inkoper van stoffen voor Pelger en Metz, leerde hij zoeken naar kwaliteit; wanneer heeft iets een echt onderscheidend karakter?
Begin jaren 90 startte hij samen met zijn compagnon Dick Dankers de Frozen Fountain.
Ze werden gegrepen door de heldere constructies van jonge talentvolle ontwerpers, zoals Piet Hein Eek en Hella Jongerius. Een jonge Nederlandse generatie die een nieuwe stijl durfde neer te zetten, die bekend zou worden als Dutch Design.
Cok en Dick herkenden hun talent en kwaliteit en boden ze een podium in de Frozen Fountain. Geen galerie, maar een winkel; Cok, “zelf in een kassa geboren”, wilde een lage drempel.
Zo organiseren ze al jaren vele exposities; voor jonge Nederlandse talenten, zoals Victor & Rolf, net van de Academie. En voor bekende buitenlandse ontwerpers, als Allessandro Mendini. Steeds vernieuwend, relevant en vol enthousiasme.
Vandaag vertelt Cok over het geheim van talent.
Over vrijheid en inspiratie.
Over de waarde van een bergkristal.
En over mooie herinneringen en onbegrensd vertrouwen in de nieuwe generatie.
Bekijk meer van de Frozen Fountain op:
www.frozenfountain.com
#05: Daria van den Bercken – Nederlands-Russische pianiste
5 november 2021
Daria ademt passie en liefde voor muziek.
Ze leeft hartstochtelijk voor en met de piano, al sinds haar vroegste jeugd.
Wordt op haar 11e toegelaten tot de jong-talent klas van het Rotterdams Conservatorium, Krijgt op haar twintigste een beurs om in Amerika te gaan studeren en studeert af aan het Amsterdams Conservatorium. Speelde sindsdien met grote orkesten en won vele prijzen.
We spreken over haar Nederlands-Russische roots, waardoor ze altijd onverschrokken en kosmopolitisch heeft geleefd. Over haar worsteling met discipline in haar jeugd. Over hoe ze op haar 30e stapelverliefd werd op de pianomuziek van Händel, en begreep wat haar te doen stond: deze muziek moet de wereld in, compromisloos. En dus reed ze pianospelend langs de grachten en speelde ze hangend aan een hijskraan boven haar publiek in Rio.
Een gesprek over passie en discipline, over inspiratie en nieuwsgierigheid. En ook over het belang van kwalitatief cultuuronderwijs voor kinderen.
#04: Boy van Droffelaar – PhD Wageningen University: de effecten van wildernis trails op leiderschap
24 september 2021
Boy van Droffelaar was corporate executive bij AKZO en Sara Lee/DE, en is nu facilitator bij de Foundation for Natural Leadership (FNL).
Na zijn pensionering maakte hij kennis met de wilderness trails van FNL in de ongerepte natuur. Hij ging mee op trail en was meteen verkocht. Gefascineerd door de diepe indruk die zo’n trail maakt op het leven van mensen, heeft hij de impact van de natuur op leiderschap wetenschappelijk onderzocht. Recentelijk promoveerde hij op dit onderwerp aan Wageningen University & Research.
We spreken over onze gezamenlijke fascinatie voor de wildernis.
Boy vertelt over de werking van ons brein en over de betekenis van piekervaringen. En hij vertelt hoe de piekervaringen in zijn eigen leven hem nieuwe inzichten hebben gebracht.
Een gesprek over het belang van echt luisteren, van steeds weer nieuwe verbindingen maken en nieuwe bospaadjes opzoeken.
#3: Sue Preenen – hoofdofficier van justitie parket Noord-Holland (Openbaar Ministerie)
1 september 2021
Sue is autonoom, zuiver en betrokken.
Een maatschappelijke bijdrage leveren; dat heeft ze van jongs af aan meegekregen.
Hoe is het om als Nederlands kind met Zuid-Koreaanse wortels in verschillende gezinnen op te groeien? Sue vertelt hoe ze heeft geleerd om adaptief te zijn en om altijd te kunnen vertrouwen op zichzelf. En hoe ze nu als leidinggevende dit vertrouwen ook in anderen stelt.
Een eerlijk en openhartig gesprek over accepteren van wat je niet veranderen kunt. Over hoe zij als rolmodel kan bijdragen aan meer diversiteit en inclusiviteit binnen het Openbaar Ministerie. En over de plicht om de wereld mooi achter te laten voor al die generaties na ons.
#02: Eric Winter – ras ondernemer
21 juli 2021
Eric is ras ondernemer, altijd al geweest.
Als middelste van 5 kinderen ontwikkelde hij al vroeg een grote mate van zelfredzaamheid. Had sinds de middelbare school al allerlei handeltjes. Studeerde economie en fiscaal recht, en heeft sindsdien het ene na het andere bedrijf opgericht en succesvol gemaakt. Steeds met anderen, daar zit zijn passie. Zo was mede-oprichter van detacheerder NIG, maakte het groot, verkocht het aan een beursgenoteerde branchegenoot en werd er zelf CEO.
We spreken over zijn grote behoefte aan vrijheid en onafhankelijkheid.
Over het plezier om samen met anderen te ondernemen.
En over zijn dankbaarheid dat er meer is dan succesvol werken. Hoe hij zich duurzaam kan inzetten voor anderen; voor zijn kinderen en voor zijn weeshuizen in Vietnam.
#01: Remko van Broekhoven – politiek filosoof en schrijver
30 juni 2021
In deze eerste aflevering is Remko van Broekhoven te gast. Remko is politiek filosoof en schrijver. Met zijn prikkelende manier van denken is hij een geliefd docent bij de School of Life. In zijn laatste boek “De wereld omgekeerd” verkent hij aan de hand van de zeven hoofdzonden hoe we goed kunnen omgaan met het kwaad.
Remko wilde al sinds z’n twaalfde revolutionair worden; zoals Fidel Castro en Che Guevara de boel op zijn kop zetten. We spreken over zijn revolutionaire temperament en hoe hij dat tegenwoordig vormgeeft in het welzijn van zijn gezin. Ook vertelt hij hoe hij omgaat met zijn voortdurende worsteling met de woede, een logische zonde voor een revolutionair.
Een gesprek over het goede doen, over de moed om het kwaad onder ogen te zien, én over de kracht van kwetsbaarheid, ook in leiderschap.
Trailer
16 juni 2021
In de trailer vertel ik over het idee achter de podcast ‘Waar het om gaat’.
Dé podcast voor en door nieuwsgierige mensen, op zoek naar wat echt belangrijk is.
Ik vertel hoe we mooie gesprekken gaan voeren met allerlei nieuwsgierige mensen; van denkers tot ondernemers, en van muzikanten tot juristen.
Wat hebben zij geleerd van de tipping points in hun leven? Zij delen hun ervaringen om jou te inspireren.
Samen gaan we op zoek naar duiding en verdieping, naar energie en plezier.
Op zoek, naar waar het om gaat.